De gemeenten van de politiezone Neteland beperken vanaf zaterdag 8 augustus het aantal gelijktijdige bezoekers in horecazaken tot maximaal 200.

'Met deze maatregel wil het samenwerkingsverband het verhoogde aantal coronabesmettingen een halt toeroepen', zegt Herentalse burgemeester Mien Van Olmen. 

'Sinds half juli 2020 nemen de coronabesmettingen in onze provincie en onze regio opnieuw toe.

De nationale veiligheidsraad en de gouverneur van de provincie Antwerpen namen met de mondmaskerplicht, de avondklok en de beperking van het aantal sociale contacten de afgelopen weken al drastische maatregelen om deze stijging in besmettingen tegen te gaan.

De recente stijging in de provincie Antwerpen zet zich echter door, maar verschuift gedeeltelijk naar de Kempen, en dus ook naar het Neteland. De cijfers van de Zorgatlas gebaseerd op de laatste 7 dagen op 6 augustus 2020 voor de Politiezone Neteland liggen als volgt:

- Herentals: 35,4 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners
- Herenthout: 11 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners
- Grobbendonk: 26,9 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners
- Vorselaar: 12,6 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners
- Olen: 55,7 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners

De besmettingen in 3 van de 5 gemeenten van Neteland overschrijden sinds deze week dus de alarmdrempel die is ingesteld op 20 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners.

De burgemeesters van de 5 gemeenten beslissen daarom om een capaciteitsbeperking op te leggen aan alle horecazaken in de politiezone Neteland.

Vanaf zaterdag 8 augustus mogen er nog maximaal 200 klanten gelijktijdig aanwezig zijn in een horecazaak, inclusief het terras. Kinderen tellen mee, personeel niet.

Met deze maatregelen willen de burgemeesters vermijden dat er grote groepen mensen samenkomen op het grondgebied. De beperking moet er ook voor zorgen dat de veiligheidsafstand overal kan gerespecteerd worden, en dat de registratieplicht beter kan opgevolgd worden.

Op basis van het aantal besmettingen is het noodzakelijk en dringend om deze maatregel te nemen.

Ieder uitstel zou een ernstig gevaar vormen op vlak van de openbare gezondheid voor de inwoners en bezoekers van de regio.

De maatregel geldt tot en met woensdag 26 augustus, maar kan nog gewijzigd of verlengd worden. De horecazaken die door deze maatregel worden getroffen, zijn door de gemeenten op de hoogte gebracht.

De lokale politie houdt toezicht op het naleven van deze maatregel,' besluit burgemeester Van Olmen.  Foto Baobab zomerbar / & Mark Jaspers/ Nnieuws.